Lahden MM-kisalatujen kunnossapito vaatii osaamista ja paljon latukoneita

Lahden MM-kisojen latujen ylläpidolla on vaativa ja tärkeä tehtävä kisojen onnistumiselle. Vaaditaan osaamista sekä paljon latukoneita eri tarkoituksiin. PistenBully toimii myös näiden LahdeMM-kisojen latukoneiden toimittajana. SGN Groupiin kuuluva Kessu Oy toimii Suomessa PistenBully-koneiden maahantuojana.

Hiihtoyleisö on odottanut 51. kertaa järjestettäviä vuoden 2017 hiihdon maailmanmestaruuskisoja jännityksellä ja innokkaasti. Lahti toimii nyt seitsemättä kertaa MM-kisojen isäntänä kaupungin satavuotisen historian aikana. Kisoihin odotetaan 250 000 katsojaa ja ennakkoon on myyty jo yli 100 000 lippua. Jotta tapahtumasta tulee onnistunut, parhaiden mahdollisten lumiolosuhteiden takaaminen on olennaisen tärkeää. PistenBully on vuoden 2017 hiihdon MM-kisojen virallinen latukoneiden toimittaja. Lahdessa on käytössä kuusi konetta, joten erinomaiset kilpailuolosuhteet on taattu.

 Parhaat laitteet latujen kunnossapitoon
“Tammikuun alussa järjestetty yhdistetyn maailmancup oli erinomainen tilaisuus osoittaa osaamisemme MM-kisoja ajatellen.” Hannu Krouvi, murtomaahiihdon latumestari Lahdessa, on nyt helpottunut ja suhtautuu optimistisesti tuleviin viikkoihin. “Käytössämme on tällä hetkellä neljä PistenBully-konetta: PistenBully 400, kaksi pienempää PistenBully 100 -konetta ja PistenBully Paana. Lisäksi Kässbohrer toimittaa käyttöömme PistenBully 300 -koneen ja PistenBully 100 4f -koneen ennen MM-kisojen alkua. Olemme silloin erinomaisessa valmiudessa!”

Helmikuisia hiihdon MM-kisoja varten on tehtävä kaksi erilaista, viiden kilometrin mittaista murtomaahiihtolatua, toinen luisteluhiihtoa ja toinen perinteisen tyylin hiihtoa varten. Kisoihin tarvitaan myös kilometrin pituinen lämmittelylenkki. “Käytämme kumisilla telaketjuilla varustettua PistenBully 100 -konetta pehmeissä maasto-olosuhteissa, koska kumiset telaketjut eivät riko lumen pintaa. Paana-konetta käytetään keinolumen siirtämiseen murtomaahiihtoladuille. PistenBully 100 -konetta käytetään aina perinteisen hiihtotyylin laduilla. PistenBully 400 tekee pinnasta kuitenkin tasaisemman vapaan hiihtotyylin laduille.” Murtomaahiihtoladut huolletaan tavallisesti iltaisin, jotta ladun pinta kovettuu yön aikana. Hannu Krouvi tekee päätökset usein melko spontaanisti: “Teemme aina päätökset iltahuollosta sään mukaan. Jos säätiedotus lupaa lumisadetta yön aikana, murtomaahiihtolatu kunnostetaan aamulla. Tavallisesti kaikki ladut ajetaan kuntoon iltayhdeksältä. Stadion käsitellään aina suurilla koneilla ja muut ladut pienemmillä. Yhdistelmähiihdon latu käsitellään kuitenkin aina PistenBully 400 -koneella, koska ladulle tarvitaan neljä uraa.”

 Ainoastaan ammattilaisia työssä
MM-kisoissa työskentelee vain 8 latujen kunnossapitäjää. Perinteisen tyylin latujen kunnossapidossa tarvitaan paljon tietotaitoa, erityisesti neljällä latuhöylällä varustetun PistenBully 400 -koneen käytössä. Kilpailuiden aikana kaikki viisi latukonetta ovat käytössä.

“Hyppyrimäen kunnossapidossa käytetään aina telaa. Mäen alaosa viimeistellään kuitenkin suurella koneella”, Hannu kertoo. Hän vastaa hiihdon MM-kisalatujen lisäksi muistakin laduista. “Lahdessa on myös 65 kilometriä yleisiä hiihtolatuja. Jos kisojen aikana sataa paljon lunta, meillä riittää tekemistä,” Hannu naurahtaa. Toivotaan siis lumista säätä!

Lisätiedot: Peter Söderholm, peter@kessu.fi, puh. 0400 492 493

Kessu Oy on 1991 perustettu yritys, joka toimii maailman johtavien rinne- ja latukoneiden sekä lumetusjärjestelmien Suomen ja Baltian maiden maahantuojana. Se on alansa markkinajohtaja Suomessa. www.kessu.fi

SGN Group Oy on vuonna 1933 perustettu vahva ja kehittyvä suomalainen kaupan alan perheyritys, jonka toimialoihin kuuluvat urheilu-, kodin ja vapaa-ajan tuotteet, maatalous, ympäristönhoito, teollisuuslaitteet sekä lumentekoon ja -hoitoon liittyvät laitteet. Konsernilla on merkittävää liiketoimintaa myös Venäjällä ja Ruotsissa. SGN Groupiin kuuluvat Agritek Oy, All Right Oy, Anno Collection Oy, Hobby Hall Oy, Kessu Oy, S.G. Nieminen Oy, SGN Sportia Oy, SGN Tekniikka Oy, Sumeko Oy, Team Sportia AB ja Truebell Finland Oy. Vantaan Koivuhaassa sijaitsevan yhtiön liikevaihto on 154 miljoonaa € ja sen palveluksessa on yli 300 työntekijää.  www.sgn.fi

Lahden MM-kisalatujen ylläpito
Lahden MM-kisat 2017