Vespa vei sydämen ja perinne jatkuu…

Vespa vei sydämen ja perinne jatkuu

Julkaistu 14.06.2013

Vaimoni osti 2006 keväällä 125 cc Vespan, koska hän oli sellaisen aina halunnut. Ensireaktioni oli, että ”pitikö sinun nyt mennä ostamaan tuollaista tappokonetta”. Reaktio on siinä mielessä perusteltu, että minulla ei ole koskaan ollut edes mopoa.

No kuinkas sitten kävikään…
Nyt kun talouteen oli saatu ensimmäinen moottorilla liikkuva kaksipyöräinen, olihan sitä pakko kokeilla. Ensitunne ja ajamisen helppous oli mykistävä. Ei mitään vaihteiden kanssa vekslailua, väännät vain kaasusta ja sitten mennään. Ajaminen oli niin helppoa ja mukavaa, että voisin ehdottaa variaattoritekniikan keksijälle Nobelin fysiikan palkintoa.

Muista vilkku ja sen palautus!
Vaikein yksittäinen asia Vespalla ajettaessa oli muistaa palauttaa vilkku Off-asentoon kääntymisen jälkeen. Haluan ottaa tämän erityisesti esiin, koska On-asentoon oikealle kääntymistä osoittava virheellinen vilkutus on koitunut monen motoristin kohtaloksi. Vilkun käyttö tuli tutuksi aika nopeasti, mutta tavakseni on jäänyt myös ajon aikana säännöllisesti tarkistaa vilkun tila.

Nälkä kasvaa syödessä
Koitti kevät 2007 ja menimme vaimon kanssa pyöräkauppaan lähinnä fiilistelemään. Siellä silmiimme osui superkaunis keltainen Vespa 250 ie. Nyt kyseessä oli siis 250 cc moottorilla oleva ”oikea” moottoripyörä. Kävimme kokeilemassa isommalla pyörällä ajoa ja niin kuin myyjä sanoi, ajaminen oli huomattavasti helpompaa ja tasaisempaa. Vaihdoimme vaimon 125 cc Vespan keltaiseen 250 cc malliin ja saimme vanhasta kelpohyvityksen.

Myymäläreissulla näin myös punaisen version Vespa 250 ie:stä ja sain loistoajatuksen: ”Mitäs jos meillä molemmilla olisi omat pyörät”. Pohdin aihetta pari päivää ja sitten keksin… ”Hankin itselleni työsuhdeauton sijaan työsuhdevespan” ja niin myös tein.

Muistan kun törmäsimme yhdellä kruisailureissulla tuttavapariskuntaan, jonka miespuolinen edustaja tokaisi: ”Ennen pariskunnilla oli samanlaiset tuulipuvut, mutta teillä on näköjään vähän tyylikkäämpi toteutus”.

Saariston rengastie – suosittelen!
Lähdimme vaimon kanssa heti kesäkuun alussa kiertämään Turun saariston rengastien. Sää oli suotuisa ja näkymät mahtavia. Saariston mutkaiset pikkutiet, rauhallinen vauhti, visiiri auki ajaminen ja mahtavat tuoksut olivat upea kokemus. Suosittelen!

Perinne jatkuu
Menimme alkukeväästä 15 vuotiaan tyttäreni kanssa pyöräostoksille. Emma suoritti syksyllä 2012 mopokortin ja nyt oli aika hankkia uusi kuluneuvo. Valintaa oli äärimmäisen helppo eikä muita malleja käytännössä edes huomattu. Emman valinta oli luonnollisesti valkoinen Vespa 50LX, jolla hän nyt huristelee itsenäisesti sinne sun tänne…

Toni Jalonen
Vespisti-perheen isä

PS: Haluan antaa erityiskiitokset Bike World Turun koko henkilökunnalle, joiden palvelu on ollut aina parasta A-luokkaa!


Uutisarkisto

2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013