Maajussin silmäterä

Maajussin silmäterä

Julkaistu 03.12.2014

Kuumapainepesuri piiskaa saven peittämää punavihreää Kverneland-auraa. Traktorin takalokasuojan päälle lentää kuuman paineveden voimasta savipaakkuja. Yksitellen ne valuen mätkähtelevät maahan. Viljelijän syyssesongin viimeisiä töitä on pestä ja huoltaa tuotantokoneet sekä talviteloille että talvisesonkiin. Muutama kärkipala auraan on vaihdettava. Ennakoiva huolto ja alkuperäisvaraosat takaavat seuraavaan sesonkiin ja työrupeamaan luotettavat ja toimivat koneet. Rasvauksen jälkeen aura on valmis talviteloille.

New Hollandin hallintakäsinojan Intelliview III -monitori vaatii huoltoa traktorille. Kone on ahkeroinut töitä yli 600 tuntia edellisestä huollosta. Nostamme etuakselin ilmaan, valutamme navoista ja etu- sekä taka-akselikotelosta vanhat öljyt ulos. Kuuma Ambra Unitek -moottoriöljy polttaa sormia avatessani tyhjennysproppua. Voimansiirron suodattimet ovat puhtaat. Voimme todeta, että voimansiirto ja jarrupinnat ovat kunnossa. Portaattoman vaihteiston voitelu ja hydrostaatin öljynkierto on taattu, kun meripihkan sävyinen uusi Ambra Ultraction -voimansiirtoöljy soljuu vaihteistoon. Electronic Service Tool -ohjelmointityökalu kannettavassa tietokoneessa tarkistaa ja ohjelmoi traktorin ohjainlaitteet. Ohjainlaitteiden kalibrointien jälkeen teemme koeajon. Lopuksi pyyhimme Horizon-hytin lasipinnat ja kiinnitämme etunostolaitteeseen lumiauran. Lisäämme majakan katolle. Viikonlopuksi on luvattu lumisateita. Traktorin talvisesonki on alkamassa.

Puhtaan lumivalkean tuiskun seasta puskee kattomajakka vilkkuen sininen New Holland. Perhosaura kelluu keulalla etunostolaitteessa jättäen ensiluokkaisen työjäljen ja lumesta puhtaan jalkakäytävän. Koko pitkän työpäivän moitteettomasti toiminut traktori on aika huoltaa. Dieseliä ja Adblueta tankit täyteen. Voitelukohteisiin vaseliinia. Valkea lumi sulaa lämpimässä tallissa vedeksi paljastaen sinisen puhtaan New Hollandin konepellin. Maskin tähkälogo kiiltää. Maajussin silmäterä voi lämpöisessä uinahtaa hetkeksi. Se on taas heti valmis seuraavalle aurauskierrokselle.

Sinivalkoista itsenäisyyspäivää ja hyvää joulun odotusaikaa kaikille.

Matti Viinamäki
Huoltopäällikkö
Agritek Oy


Uutisarkisto

2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013