Kvernelandilta uusi karhottava etuniittokone

Kvernelandilta karhottava niittokone

Julkaistu 08.04.2015

Saako pelkällä niitolla puhdasta rehua?

Rehuntekoon liittyen on käyty keskustelua, onko niittomurskaus vai pelkkä niitto toimivampi tapa tehdä rehua. Pelkkä niitto on ollut ongelmallista maitotilojen kannalta, koska rehu tallaantuu traktorin renkaiden alle. Kvernelandin uusi karhottava etuniittokone on tähän ratkaisu.

Rehunteossa harkitaan jo pelkkää niittoa yleisesti käytetyn niittomurskauksen sijasta, koska rehu korjataan nuorena. Perusteluita löytyy useampiakin:
– Niiton tehontarve laskee noin 40 % niittomurskaukseen verrattuna, jolloin tilan pienempikin traktori kykenee merkittävään suorituskykyyn pienemmällä polttoainelaskulla.
– Niittokoneen odotettu kestoikä on niittomurskainta pidempi, ja niittokone on investointina reilusti halvempi kuin niittomurskain.

Tallausongelma on ollut viimeinen merkittävä syy, miksi pelkkään niittoon ei ole haluttu siirtyä – nyt siihenkin on ratkaisu

Toki pelkässä niitossa rehun karhottaminen on välttämätöntä, mutta se on jo omaksuttu osaksi isoja korjuuketjuja. Myöskään rehun kuivumisprosessissa ei ole havaittu isoja eroja, sillä vaihtelua on paljon jo pelkästään olosuhteiden, rehukasvin, maalajin, sängen pituuden yms. vuoksi. Niinpä tallausongelma on ollut enää viimeinen merkittävä syy, miksi pelkkään niittoon ei ole haluttu siirtyä, erityisesti maitotiloilla.

Uudessa Kverneland 2832FS -etuniittokoneessa karho muodostetaan karhotinpelleillä ja siirtoruuvilla, joka siirtää niittolautasilta tulevan rehumassan keskelle. Karhon leveys säädetään siirtämällä karhotinpeltejä sivusuunnassa. Myös levälleen niitto onnistuu. Karhotinruuvien aiheuttama lisätehontarve on vain 5 hv.

Karhotinvarustus ei vaikuta koneen kevennys- ja turvajärjestelmän liikeratoihin. Hinnallisesti karhottava etuniittokone asettuu perinteisen etuniittokoneen ja etuniittomurskaimen puoliväliin. Ratkaisu on parhaimmillaan ajosilppuriketjussa osana perhosniittokonetta tai ainoana niittokoneena, jos karhotinta ei ole. Uutuus on mielenkiintoinen vaihtoehto etuniittomurskaimelle.

Jälleenmyynti: Agritek Oy:n jälleenmyyjät

Lisätiedot:
Myyntipäällikkö Eemeli Linna, Agritek Oy, eemeli.linna@sgn.fi , puh. 050 502 6575

Agritek Oy on Suomen suurimpia maatalouskonealan yrityksiä, joka tuo maahan traktoreita ja maailman-laajuisesti tunnettuja maataloustyökoneita. Agritek Oy on osa SGN Group -konsernia, johon kuuluvat lisäksi S.G. Nieminen Oy, Sumeko Oy, SGN Sportia Oy, SGN Tekniikka Oy, SSF Spraying Systems Finland OY, Truebell Finland Oy ja Kessu Oy. SGN Group on 1933 perustettu kaupan alalla toimiva perheyritys, joka tunnetaan vahvoista kansainvälisistä merkkituotteistaan. Sen toimialoihin kuuluvat maatalous, vapaa-ajan tuotteet, ympäristönhoito ja teollisuuslaitteet. Vantaan Koivuhaassa sijaitsevan yhtiön liikevaihto on 176 milj. € ja sen palveluksessa on 206 työntekijää. www.agritek.fi; www.sgn.fi


Uutisarkisto

2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013