Kohta on taas se aika

Kohta on taas se aika

Julkaistu 19.03.2014

Kohta on taas se aika, kun multa alkaa syyhytä kynsien alla ja aika käy vähiin. Kevättä on jo ilmassa. Normaalisti tähän aikaan pohditaan, että laskeeko lumipeite ja onko maa roudassa, tuleeko sateinen kevät vai onko rutikuivaa. Idätetään viime vuodelta ylivuotiseksi jääneet herneen siemenet, hiihdetään hankikanteella ja odotellaan niitä näkyviä kevään merkkejä, pälvipaikkoja, pajunkissoja, muuttolintuja ja tarvotaan välillä loskassa. Pengotaan siemenvarastoja. Tilataan uusia siemeniä. Esikasvatetaan taimia. Odotellaan.

Mutta tänä vuonna tuo kaikki jäi taakse jo tammikuussa, siis keskellä talvea. Nyt pohditaan kuumeisesti jokohan ne herneet voisi kylvää. Luetaan lehdestä, että ensimmäiset perunat on istutettu kuukautta etuajassa. Ihmetellään miksi ne siemenet eivät ole jo täällä. Kiurukin on jo nähty. Katsotaan pitkäaikaisia sääennusteita ja ollaan melko varmoja, että se takatalvi yllättää. Vai yllättääkö? Ollaan muutenkin varpaisillaan, joko on se aika.

Kohta on se aika, kun äestetään, jyrsitään, kylvetään, lannoitetaan, istutetaan. Pelätään yöpakkasia, torjutaan hallaa, harsotetaan, kastellaan, ruiskutetaan. Toivotaan sadetta, odotellaan poutaa. Tätä lyhyttä, kiireistä ajanjaksoa, joka toistuu vuosittain kutsutaan myös vihannesviljelijän kevääksi. Tämä on se aika, joka noudattelee vuosittain melko tarkasti kalenterissa ajanjaksoa huhtikuun alusta toukokuun loppuun. Sääoloista riippuen aikaa voi joutua siirtämään alkavaksi kaksi viikkoa myöhemmin, mutta ei juurikaan koskaan kahta viikkoa aikaisemmaksi.

Tuleeko tähän tänä vuonna poikkeus? Ei. Vielä ei ole se aika. (Tänään satoi 10 cm uutta lunta.)

Pasi Myllymäki
Siemenosasto
S.G. Nieminen Oy


Uutisarkisto

2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013