Keittiöpsykologiaa auratehtaalla

Keittiöpsykologiaa auratehtaalla

Julkaistu 06.02.2013

Mihin merkilliseen perustuu Kvernelandin aurojen maine Suomessa? Suhtauduin itsekin asiaan hiukan skeptisesti, piti saada ihan itse nähdä. Odotus palkittiin, kun vihdoin pääsin Norjaan tehtaalle, missä kaikki Kvernelandin aurat valmistetaan. Kuriositeettina voisi mainita, että tehtaassa oli jonkin verran samoja elementtejä kuin rieskan paistossa kunnon leivinuunilla.

Teräskin on kuin rieskataikinaa, muotoutuukin vähän samalla tavalla, riittävän kovissa käsissä. Taikina on punahehkuista rautaa ja muotoilun tunsin jaloissani, kun lattia vavahteli prässien liikkeestä.

Rieskanpaistossa leivinuuni pitää olla heti niin kuuma että tuntuu, jopa 500 astetta. Auratehtaan uunit olivat siitä vielä tuplasti kuumempia, noin 1000 astetta. Rieskat tai siis vantaat otetaan uunista punahehkuisina ulos ja painellaan muotoonsa prässeillä, niin tosin vasta paistamisen jälkeen.

Valmistuksesta jäi mieleen useita toisiaan muistuttavia työvaiheita. Uunin luukku avautuu itsestään, robotti ottaa leipälapiolla punahehkuisen teräspalan ulos, korjaa otteensa pienessä apulaitteessa, toimittaa prässin alle, väistää prässiä ja vie rautapalan seuraavaan telineeseen, joka upottaa sen veteen tai toimittaa karuselliin jäähtymään itsekseen. Näin teräs saa erityisominaisuutensa.

Usein vielä tämänkin jälkeen teräskappaleita käsitellään ja kuumennetaan osittain, jotta vantaaseen tai kärkeen saadaan jokaiseen kohtaan halutut ominaisuudet. Kova kulutuspinnalta ja pehmeämpi kiinnityspuolelta, jotta vannas kestää kovassa käytössä kivistä maata leikaten.

Tehtaassa oli useita kymmeniä robotteja, jotka työskentelivät väsymättä, usein jopa porukalla, kuin tiimeinä. Niiden toiminnassa oli suorastaan inhimillisen oloisia piirteitä. Samoin, kun robotti työnsi yhtäkkiä kätensä sille varattuun vesiastiaan, kun sormia poltti… Tuollainen kaveri pitäisi olla joka kodissa rieskanpaistopäivinä.

Kvernelandin auratehtaassa oli jotain niin ainutlaatuista, että se pitäisi jakaa mahdollisimman monen viljelijän kanssa. Auran ominaisuudet ovat todellakin pintaa syvemmällä. Kvernelandin aura säilyttää arvonsa ja sille on perusteensa. Tehtaasta tulee vuosittain noin 5000 auraa, yli 20 kpl päivässä.


Eemeli Linna
Myyntipäällikkö
Agritek Oy


Uutisarkisto

2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013