SGN Group – Kasvutarina– Video

Filmi perustuu kirjaan SGN Group – Kasvutarina, jonka on kirjoittanut Markku Jalava.

SGN Group – Kasvutarina– Kirja

SGN Group - kasvutarina

YRITTÄJYYS, ITSENÄISYYS JA VAHVAT MERKKITUOTTEET

Kauppiasperheen poika Sven G. Nieminen perusti siemenalan tuonti- ja tukkuliikkeen vuonna 1933. Hän aloitti siementen tuonti- ja vientikaupan, vaikkei hänellä ollut kokemusta maataloudesta. Koska Suomen maatalous eli pulavuosien jälkeen kasvun aikaa, oli laadukkailla siemenillä kysyntää.

Jo 1930-luvulla luotiin laajat kauppasuhteet Euroopan siemenkauppiaisiin. Suomen siemenkauppaa käytiinkin jo pian merkittävissä määrin Sven G. Niemisen välityksellä.

Sodan aikana Sven G. Nieminen toimi kansanhuoltoministeriön määräämänä Suomen siemenkaupan asiamiehenä, ja hänen yrityksensä vastasi käytännössä koko Suomen kylvösiemenhuollosta. Jälleenrakennuksen aikaan toiminta kehittyi tuontikauppaan. Yritystoimintaa laajennettiin 1950-luvulla viljankäsittelykoneisiin sekä 1960-luvulla puutarhakoneisiin ja vapaa-ajan tuotteisiin. 1970-luvulla valikoimiin otettiin teollisuuden laitteet ja komponentit.

Vahva luottamus kumppaneihin ja laajat yhteistyöverkostot auttoivat Sven G. Niemistä luomaan uutta liiketoimintaa ennakkoluulottomasti.

Sukupolvenvaihdos koettiin 1980-luvulla, kun Sven G. Niemisen poika, Sam G. Nieminen, tuli mukaan liiketoimintaan ja jonkin ajan kuluttua sen johtoon.

1980-luvulla perustettiin yrittäjäpohjainen myyntiverkosto uutta aluevaltausta, eli maatalouskoneiden maahantuontia varten. 1990-luvun alun matalasuhdanteessa tehtiin merkittäviä uudistuksia, jotka mahdollistivat yrityksen uuden kasvun.

Baltiassa ja Venäjällä aloitettiin toiminta 1990-luvun puolivälissä. 2000-luvun alussa perustettiin oma tytäryritys Venäjälle ja toimintaa laajennettiin Kazakstaniin ja Valko-Venäjälle.

Kotimaankaupassa kuluttajille suunnatun urheilu- ja vapaa-ajantuotteiden kaupan merkitys kasvoi Sportia-ketjun sekä Kaukoidän tuontia harjoittavan Truebell Finland Oy:n siirryttyä SGN Groupille.

Kasvun myötä toimitilat alkoivat käydä ahtaaksi. SGN Group astui uuteen aikaan, kun uusi pääkonttori Vantaan Koivuhaassa valmistui vuonna 2008. Samaan yhteyteen valmistuivat myös logistiikkakeskus ja huoltotoimintoja palveleva korjaamo.

Seuraavalla vuosikymmenellä SGN laajeni uusiin maihin ja uusille toimialoille. Suomessa ja Baltian maissa toimiva Kessu toi mukanaan toivottua vahvistusta talvibisnekseen, kun tuotevalikoimaan tulivat maailman johtavat rinne- ja latukoneet sekä lumetusjärjestelmät.

Urheilukauppaan panostettiin vahvasti ja toimintaa laajennettiin Ruotsiin. Ruotsalaiset Team Sportia sekä Sportringen synnyttivät konserniin liittyessään uuden, merkittävän yrittäjävetoisen pohjoismaisen urheilukaupan toimijan.

Myös vapaa-ajan laitteiden liiketoiminta koki muutoksia SGN:n ostettua All Right Europen, joka on tunnettu ja vahva toimija moottoripyörä-, moottorikelkka-, mopo- ja mönkijävaruste- ja varaosamarkkinoilla.

Vuonna 2017 ostettiin sisustusalalla tunnettu tuotemerkki Anno SGN Groupille.

SGN Group osti suomalaisen verkkokauppayrityksen Hobby Hallin tammikuussa 2017. Maaliskuussa 2018 Hobby Hall yhdistyi Viron suurimman verkkokaupan Hansapostin kanssa. Vuoden 2019 alussa Hobby Hallin operatiivisesta toiminnasta luovuttiin ja SGN Group jäi vähemmistöosakkaaksi.

 

SGN-historian merkkipaaluja

1933 S.G. Nieminen Oy perustettiin.
1938 Ensimmäiset kone-edustukset S.G. Niemiselle.
1963 Sumeko Oy perustettiin.
1965 Kawasaki-moottoripyörien maahantuonti alkoi – laajentuminen vapaa-ajantuotteisiin.
1975 Oman toimitalon rakentaminen Espooseen oli yhtiölle mittava ponnistus.
1983 SGN-tekniikka-aputoiminimi otettiin käyttöön vastaamaan tekniikan alan maahantuonnista.
1986 Agritek Oy perustettiin – laajentuminen maatalouskone- ja traktorikauppaan.
1991 Tohatsu-perämoottoreiden edustus Sumeko Oy:lle.
1992 New Holland -traktoreiden edustus Agritek Oy:lle.
1997 Arctic Cat -moottorikelkkojen edustus Sumeko Oy:lle.
2001 Case IH -traktoreiden edustus siirtyi Agritek Oy:lle.
2003 Sumeko Oy:n tytäryhtiö OOO Sumeko perustettiin Pietariin.
2006 Sportia-tukkuliiketoiminta siirtyi SGN Groupille.
2008 SGN Group siirtyi uuteen toimitaloon Vantaalle.
2008 Truebell Finland Oy:n liiketoiminta SGN Groupille
2010 Oma vapaa-ajantuotteiden myymälä Motopride Pietariin
2011 Kazakstaniin Almatyyn perustettiin myyntiyhtiö
2011 Moskovaan perustettiin OOO Sumekon toimisto
2013 Kessu Oy:n liiketoiminta siirtyi SGN Groupille.
2014 SGN Group osti enemmistön ruotsalaisesta Team Sportia -urheiluketjusta
2015 SGN Sportia Oy osti Elmo Sport -kauppiaiden osto- ja markkinointiyhteistyöyhtiön Sports Group Finland Oy:n liiketoiminnan.
2015 SGN Groupille osuus Ruotsin Sportringen AB:sta.
2016 Hobby Hall Oy:n liiketoiminta siirtyi SGN Groupille.
2017 Anno Collection Oy perustettiin.
2017 Hobby Hall Oy:n liiketoiminta siirtyi SGN Groupille.
2018 Hobby Hall ja osakkuusyhtiö Hansapost yhdistyvät.
2019 Hobby Hallin operatiivisesta toiminnasta luopuminen. SGN Group jää vähemmistöosakkaaksi.